Směrnice pro
kontrolu teplot prostředí a v chladicích zařízeních
Účelem
směrnice je definovat postupy kontroly a monitorování teplot v prostorách
laboratoře a v jednotlivých chladicích zařízeních (lednice, mrazáky).
Postup
1. Měření teploty v laboratoři
2. Měření teploty v lednicích a mrazácích
§ V monitorovaných
lednicích a mrazácích je teplota měřena nepřetržitě v hodinových
intervalech pomocí snímačů teploty. Při překročení povoleného rozmezí upozorní
kontrolka snímače alarmem.
§ Během
dne je teplota průběžně kontrolována při manipulaci v lednicích a
mrazácích. Při předání pohotovostní služby zkontroluje sloužící laborantka
teploty v lednicích a v mrazácích a následně při každé manipulaci
v chladícím zařízení.
§ Lednice
a mrazák krevního skladu jsou monitorovány kontinuálně, změna teploty je
oznámena hlasitou signalizací.
§ Záznamy
kontroluje a podepisuje 1x měsíčně metrolog.
Vedení záznamů
§
Záznamy o teplotách jsou vytištěny 1x měsíčně,
zkontrolovány metrologem a uchovány 1 rok u vedoucí laborantky.
§
Záznamy lednic a mrazáku krevního skladu jsou
vytištěny 1x měsíčně, zkontrolovány metrologem a uchovávány dle doporučení SÚKL
po dobu 5 ti let u vedoucí laborantky.
3. Postup při vychýlení teploty mimo stanovené
rozmezí
a) Lednice
§
Interval provozních teplot byl stanoven v
rozmezí od + 20C do + 80C,
s výjimkou lednic určených ke skladování TP,
kde je stanovena teplota od +2°C do +6°C .
§ Pokud
se teplota vychýlí o více než 1 stupeň Celsia mimo krajní hodnoty
uvedeného rozmezí, příslušný odpovědný pracovník zjistí aktuální teplotu
v lednici a provede nápravná opatření.
Po 30minutách provede kontrolu
teploty, pokud nedojde k nápravě, oznámí skutečnost vedoucímu laborantovi
nebo metrologovi.
Pokud se rozsah teploty mimo
povolené meze zjistí během pohotovostní služby, přemístí pracovník veškerý
materiál do náhradních prostorů s požadovanou teplotou. Takto přemístěný
materiál zřetelně označí a odpovídá za ohlášení vedoucí laborantce nebo
metrologovi.
Pracovník, který závadu na
lednici zjistí, je vždy povinen vadné zařízení zřetelně označit tak, aby
nemohlo být použito před odstraněním závady – „Mimo provoz“.
b) Mrazáky s provozní teplotou - 180C a
nižší
Mrazáky s provozní teplotou - 300C a
nižší
§ Pokud
se teplota bude pohybovat na hodnotě - 170C a vyšší (směrem k nule),
příslušný odpovědný pracovník za konkrétní chladící zařízení neprodleně nahlásí
tento stav metrologovi laboratoře. Ten určí další postup korekce teplotního
režimu.
§ Pokud
se teplota bude pohybovat na hodnotě - 290C a vyšší (směrem k nule),
příslušný odpovědný pracovník za konkrétní chladící zařízení neprodleně nahlásí
tento stav metrologovi laboratoře. Ten určí další postup korekce teplotního
režimu.
§ Pokud
se rozsah teploty mimo povolené meze zjistí během pohotovostní služby, přemístí
pracovník veškerý materiál do náhradních prostorů s požadovanou teplotou.
Takto přemístěný materiál zřetelně označí a odpovídá za ohlášení vedoucí
laborantce nebo metrologovi.
§ Pracovník,
který závadu na mrazáku zjistí, je vždy povinen vadné zařízení zřetelně označit
tak, aby nemohlo být použito před odstraněním závady – „Mimo provoz“.
Související dokumenty
PI 01 Kontrola teploty v místnosti
F09 Kontola teploty a vlhkosti
Autor: Eva Žitníková, Eva
Bernatová
Schválil: RNDr. Eva Fedorová