Směrnice pro kontrolu teplot prostředí a v chladicích zařízeních

 

Cíl dokumentu

Účelem směrnice je definovat postupy kontroly a monitorování teplot v prostorách laboratoře a v jednotlivých chladicích zařízeních (lednice, mrazáky).

 

Postup

1.     Měření teploty v laboratoři

 

2.     Měření teploty v lednicích a mrazácích

§   V monitorovaných lednicích a mrazácích je teplota měřena nepřetržitě v hodinových intervalech pomocí snímačů teploty. Při překročení povoleného rozmezí upozorní kontrolka snímače alarmem.

§   Během dne je teplota průběžně kontrolována při manipulaci v lednicích a mrazácích. Při předání pohotovostní služby zkontroluje sloužící laborantka teploty v lednicích a v mrazácích a následně při každé manipulaci v chladícím zařízení.

§   Lednice a mrazák krevního skladu jsou monitorovány kontinuálně, změna teploty je oznámena hlasitou signalizací.

§   Záznamy kontroluje a podepisuje 1x měsíčně metrolog.

      

Vedení záznamů 

§   Záznamy o teplotách jsou vytištěny 1x měsíčně, zkontrolovány metrologem a uchovány 1 rok u vedoucí laborantky.

§   Záznamy lednic a mrazáku krevního skladu jsou vytištěny 1x měsíčně, zkontrolovány metrologem a uchovávány dle doporučení SÚKL po dobu 5 ti let u vedoucí laborantky.

 

3.     Postup při vychýlení teploty mimo stanovené rozmezí

a)    Lednice

§   Interval provozních teplot byl stanoven v rozmezí od + 20C do + 80C, s výjimkou lednic určených ke skladování TP, kde je stanovena teplota od +2°C do +6°C .

§   Pokud se teplota vychýlí o více než 1 stupeň Celsia mimo krajní hodnoty uvedeného rozmezí, příslušný odpovědný pracovník zjistí aktuální teplotu v lednici a provede nápravná opatření.

Po 30minutách provede kontrolu teploty, pokud nedojde k nápravě, oznámí skutečnost vedoucímu laborantovi nebo metrologovi.

Pokud se rozsah teploty mimo povolené meze zjistí během pohotovostní služby, přemístí pracovník veškerý materiál do náhradních prostorů s požadovanou teplotou. Takto přemístěný materiál zřetelně označí a odpovídá za ohlášení vedoucí laborantce nebo metrologovi.

Pracovník, který závadu na lednici zjistí, je vždy povinen vadné zařízení zřetelně označit tak, aby nemohlo být použito před odstraněním závady – „Mimo provoz“.

b)    Mrazáky s provozní teplotou -  180C a nižší

Mrazáky s provozní teplotou -  300C a nižší

§   Pokud se teplota bude pohybovat na hodnotě -  170C a vyšší (směrem k nule), příslušný odpovědný pracovník za konkrétní chladící zařízení neprodleně nahlásí tento stav metrologovi laboratoře. Ten určí další postup korekce teplotního režimu.

§   Pokud se teplota bude pohybovat na hodnotě -  290C a vyšší (směrem k nule), příslušný odpovědný pracovník za konkrétní chladící zařízení neprodleně nahlásí tento stav metrologovi laboratoře. Ten určí další postup korekce teplotního režimu.

§   Pokud se rozsah teploty mimo povolené meze zjistí během pohotovostní služby, přemístí pracovník veškerý materiál do náhradních prostorů s požadovanou teplotou. Takto přemístěný materiál zřetelně označí a odpovídá za ohlášení vedoucí laborantce nebo metrologovi.

§   Pracovník, který závadu na mrazáku zjistí, je vždy povinen vadné zařízení zřetelně označit tak, aby nemohlo být použito před odstraněním závady – „Mimo provoz“.

 

Související dokumenty

 PI 01 Kontrola teploty v místnosti

 F09 Kontola teploty a vlhkosti

 

Autor:  Eva Žitníková, Eva Bernatová

Schválil: RNDr. Eva Fedorová